Halaman

Movie Review: Shokubutsu Zukan: Unmei no Koi, Hiroimashita




Assalamualaikum

Sorry sebab lama tak update sebab aku terlampau busy untuk tahun ni. Time cuti kena kerja, bila masuk 2017 banyak pulak kena pikir pasal sekolah so tak ada masa nak buat review movie sebab aku dah lama gila tak tengok movie. So harini aku nak buat review cerita Evergreen Love atau dalam bahasa jepun, Shokubutsu Zukan: Unmei no Koi, Hiroimashita,

Nama perempuan ni Sayaka. Dia ni ada masalah dalam hidup, dengan family, kerja dan dia tak ada kawan. Dia rasa hidup dia ni kosong sikit and dia tak ada self-confidence langsung.

Oneday, lepas dia balik kerja, tetiba dia ternampak ada sorang laki tidur kat tempat letak basikal depan rumah dia. Time tu tengah sejuk, so dia pun offerlah laki tu masuk rumah dia, bagi dia makan and siap bagi dia tumpang tidur lagi. Nama laki tu Itsuki.


Esok tu, Itsuki masak untuk breakfast. Sayaka ni apa lagi, happylah sebab ada orang masakan untuk dia and disebabkan masakan Itsuki ni sedap, Sayaka offer Itsuki untuk tinggal dekat rumah dia dan masak setiap hari untuk dia, Itsuki pun setuju je sebab dia memang tak ada tempat nak pergi. So setiap hari Itsuki buat bento (bekal) untuk Sayaka pergi kerja. Kalau aku Sayaka, maybe aku dah gemuk sebab setiap hari orang masak sedap.

 

 Bila dah lama jadi roommate, Itsuki beli basikal untuk dia orang berdua dan setiap bulan dia orang akan pergi mencari tanaman liar or herba yang boleh dimakan. Bila balik rumah, itsuki akan masak gunkan herba tu.  Itsuki ni pakar herba, dia akan ajar Sayaka tentang herba.




Bila dah lama jadi roommate, Sayaka dah mula suka dekat Itsuki tapi dia takut Itsuki ni tak suka dia sebab Itsuki ni macam ada hubungan dengan kawan kat tempat kerja dia. Part ni konflik sikit sebab dua dua dah buat perangai. Finally, dia orang baru tahu dia orang suka each other.



Sebelum tu, Itsuki pernah cakap yang dia akan duduk dekat rumah Sayaka untuk setengah tahun je dan tarikh yang dia akan pergi adalah tarikh hari jadi Sayaka. Sebelum dia pergi, Itsuki ni buat surprise dekat Sayak, at the same time, Sayaka dah tahu Itsuki akan pergi tapi tak tahu sama ada Itsuki betul-betul pergi atau tak memandangakan dia dah ada relationship dengan Itsuki and dia berharap yang Itsuki tak tinggalkan dia.


Seperti yang dijangka, Itsuki pergi waktu Sayaka tengah tidur. Mula-mula dia ingatakan Itsuki pergi kerja macam biasa tapi bila dia balik rumah, Itsuki dah tak ada. she's trying to find Itsuki but nobody knows where he is. Lama-lama Sayaka pun pasrah dan dia rasa hidup dia kosong balik. Waktu Itsuki tinggalkan Sayaka, dia ada bagi resepi yang dia orang selalu masak untuk Sayaka dan Sayaka pun cuba untuk praktikkan benda tu.

 One day, Sayaka dapat barang dari Itsuki, dan start part ni dia dah mula tahu pasal Itsuki. So part ni kena tengok sendiri. Malas nak jadi spoiler. Selamat menonton.



Tiada ulasan: